Știați că...

 Banii româneşti. Ştiaţi...

... de unde vine numele de leu? La mijlocul secolului al XVII-lea, în plin declin politic al Ţării Româneşti şi Moldovei, piaţa monetară e invadată de mai multe monede străine. Cea mai cunoscută a devenit însă talerul olandez (leeuvendaalder), care avea gravat pe una dintre feţe un leu. „Leii olandezi" au fost folosiţi mai bine de un secol, iar popularitatea lor a fost atât de mare încât au fost identificaţi în popor cu noţiunea de monedă. La 22 aprilie / 4 mai 1867 apare legea care înfiinţează sistemul monetar românesc. Tot atunci apare leul cu subdiviziunile sale în bani şi nu în parale, ca până atunci. Un leu echivala cu un franc francez.

... care este cel mai puternic leu din istorie? Acesta a existat chiar la început, în 1867, când a luat naştere sistemul monetar naţional. La acea vreme, cu un singur leu se puteau cumpăra zece pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.

... cine a pus bazele Băncii Naţionale? Eugeniu Carada a fost cel care s-a ocupat de tot ce înseamnă începuturile Băncii Naţionale a României: de la legea de funcţionare (17 – 29 aprilie 1880), până la construcţia clădirii şi fabricarea primelor bancnote. In iulie 1880, Eugeniu Carada s-a întors de la Paris, cu banii României: 900.000 bilete de 20 lei, 300.000 bilete de 100 lei şi 25.000 bilete de 1.000 lei. Tot Carada a ales culoarea albastră a banilor, efigia împăratului Traian şi personificarea României ca mamă în mijlocul fiilor ei. Toate acestea au fost desenate de pictorul francez Georges Duval, tocmit tot de Carada.

... de ce erau atât de deteriorate bancnotele din perioada comunistă? Acestea erau făcute pe o hârtie de o calitate îndoielnică de la fabrica Letea (Bacău) şi se deteriorau foarte uşor. Pe lângă asta, Banca Naţională s-a lovit şi de încăpăţânarea Elenei Ceauşescu care considera că emisiunea monetară era generatoare de inflaţie! "A trebuit să mă duc cu o valiză la ea, să vadă cât de mucegăite erau bancnotele care circulau. Tot n-a vrut să accepte o nouă emisiune de bani, aşa că am pus în circulaţie, pentru salarii şi pensii, bani care erau destinaţi distrugerii", spune Decebal Urdea, fost guvernator BNR.

... care sunt cele mai mari valori nominale din istorie? Aflată într-o situaţie dificilă şi obligată la despăgubiri uriaşe de război, România se confrunta, în 1946 şi mai ales în 1947, cu o inflaţie galopantă. In 1946, a fost emisă bancnota de 5.000.000 lei şi moneda de 100.000 lei, acestea fiind însemnele monetare cu cel mai mare nominal din istoria României.