Concert ”In memoriam Alexandru Moroşanu”

Au interpretat soprana  Veronica Anușca şi instrumentiştii Magdalena Moroșanu la violoncel şi Marcel Costea la orgă.

Veronica Anuşca este una dintre cele mai talentate tinere soprane, ale cărei calităţi vocale deosebite sunt unanim apreciate atât de melomani, cât şi de critica muzicală.

Violoncelista Magdalena Moroşanu,  profesor la Conservatorul din Sion, este un colaborator apropiat al Grawe România, fiind preşedinte al juriului la Concursul Naţional de Violoncel pe care compania îl organizează anual.

Cu aproape trei decenii de activitate muzicală, maestrul Marcel Costea este organist, capelmaistru, fondator de formaţii corale şi camerale, dirijor, compozitor, muzicolog şi conferenţiar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

Surpriza evenimentului a fost prezenţa actriţei Maia Morgenstern, care a intercalat în programul muzical trei fragmente din spectacolul „De la Vechiul Testament la Noul Testament prin poezie şi muzică”. Momente impresionate prin forţa redării, intervenţiile Maiei Morgenstern au invocat o dată în plus amintirea lui Alexandru Moroşanu, al cărui violoncel nu mai însoţea acum, ca altădată, vocea şi ritmul recitării.

Concertul a avut loc la Catedrala Sf. Iosif, monument datând din 1870 care beneficiază o impresionantă orgă de concert, una dintre cele mai bune din ţară: trei claviaturi, pedalier, 3.375 fluiere, 54 registre principale şi 36 registre auxiliare. Aceasta este a doua orgă a Catedralei, instalată de firma “Ludwig Wegenstein” din Timişoara în anul 1930. Precedenta fusese instalată în ianuarie 1892 şi achiziţionată de la Casa Merklin din Paris.

Aşadar, într-un astfel de spaţiu încărcat de istorie şi de o bogăţie spirituală aparte, susţinut de artişti valoroşi, concertul Grawe a încântat şi în acest an pe cei prezenţi prin calitatea programului şi ţinuta interpretării.